Mickey Mouse is gevaarlijker dan Alexander Klöpping

Alexander Klöpping stuurde door AI gegenereerde brieven naar de krant. Een aantal van die brieven werd geplaatst. Hij mocht erover vertellen in een talkshow. Met zijn experiment had hij aan willen tonen hoe razendsnel de ontwikkelingen in de AI gingen. Tegelijkertijd legde hij bloot hoe onzorgvuldig sommige krantenredacties te werk gaan.

Toen ik stage liep op de communicatieafdeling van een muziekevenement stuurde ik onder een valse naam een brief naar de Donald Duck. Ik was een meisje van tien en ik schreef dat mijn broer een rapper was die op zou treden op het evenement. De brief werd geplaatst. Ik kreeg een goede stagebeoordeling maar geen uitnodiging voor een talkshow.

Sinds kort werk ik op hetzelfde kantoor als de redactie van de Donald Duck. Donald zelf heb ik nog niet gezien, die is te druk met avonturen beleven, maar ik stond laatst wel met Goofy in de lift. In het echt is hij kleiner dan op de televisie.

Bij de receptie ligt een stapeltje Donald Ducks. Die mag je meenemen. Ik had het blad jaren niet gelezen. Er is veel veranderd, maar nog veel meer hetzelfde gebleven. De Zware Jongens zitten nog steeds achter het geld van Dagobert Duck aan, Donald Duck en Bertus Bolderbast maken nog steeds ruzie, Tokkie Tor is nog steeds een saaie vent.

Maar er zijn dus ook veranderingen. Je hebt een eend in een rolstoel, die heet Rik, en er is een muis die Dittie heet. Het is goed dat lezers in een rolstoel zich gerepresenteerd zien in de Donald Duck. De keuze voor Dittie snap ik niet. Muizen waren altijd al oververtegenwoordigd in het blad.

Micky Mouse heeft zelfs een eigen rubriek, die heet Mickey lost het op. Daarin probeert hij misdaden op te helderen, als een eigentijdse Peter R. de Vries. De lezer wordt uitgedaagd om mee te denken. In de laatste aflevering is er een auto gestolen. Het is een rode auto. Mickey Mouse ontdekt dat de auto helemaal niet gestolen is. Hij staat nog gewoon op het parkeerterrein. De auto is blauw geschilderd en daardoor onherkenbaar geworden. Knap speurwerk van Mickey Mouse.

Maar daarna gaat hij de fout in. Mickey Mouse stelt dat de man die met dezelfde kleur blauw een watertoren overschildert de dader is. De schilder zou van plan zijn om de auto na werktijd mee naar huis te nemen.

Hij heeft de schijn tegen, maar het bewijs is flinterdun. In de rechtbank zal het relaas van Mickey Mouse niet standhouden. Hij leert de lezers van de Donald Duck om rechtlijnig te denken, alsof de simpelste oplossing altijd de juiste is. De lezers van de Donald Duck zullen later als ze groot zijn brieven sturen naar de krant, echte brieven, waarin ze op basis van wankele aannames vergaande conclusies zullen trekken. Deze brieven zullen het debat beïnvloeden en uiteindelijk ook de politiek. Dit maakt Mickey Mouse gevaarlijker dan AI.