Wie?

Klaas Knooihuizen is journalist en schrijver. Echt waar. Dit stukje bijvoorbeeld, dat heeft Klaas Knooihuizen geschreven. En dat ben ik.

Aanvankelijk schreef ik vooral over muziek. Dat doe ik nog steeds veel, maar soms schrijf ik iets anders. Een roman bijvoorbeeld.  Als je het hebt over opdrachtgevers, dan heb je het over Trouw, Vice en OOR. Om maar eens wat te noemen. De een is nog enthousiaster dan de ander. Als ik een stuk opstuur, dan mailen ze dingen terug als ‘mooi stuk!’ en ‘chapeau’. Ik bal dan tevreden mijn rechterhand tot een knuistje en dan zeg ik zachtjes ‘yes’! Soms houd ik de s een paar tellen vast, zodat het sist. Net een slang.

Levensloop
Op mijn tiende won ik mijn eerste literaire prijs. Dat was een gedichtenwedstrijd van het Wereld Natuur Fonds (scan volgt). De prijs was een knuffelbeest in de vorm van een zwarte ooievaar. Ik had nog nooit van zwarte ooievaars gehoord en sindsdien ook niet meer, maar het ging niet goed met ze. Nu, ruim twee decennia later, bestaan ze nog steeds.

Na mijn vliegende start gebeurde er vijftien jaar niets. En toen was er ineens een bal en die bal begon te rollen. Ik schreef mijn eerste stukje voor LiveXS, een gratis muziektijdschrift dat niet meer bestaat. Het was een interview met The Apers, een Rotterdamse punkband die niet meer bestaat.

In 2007 maakte ik mijn debuut in OOR, het grootste en bekendste en belangrijkste muziekblad van Nederland. Twee jaar later werd ik door LiveXS met weinig bombarie binnengehaald als eindredacteur. Daar werkte ik drieënhalf jaar. Niet lang na mijn vertrek ging de boel failliet. Tussen die twee gebeurtenissen bestaat geen oorzakelijk verband.

Sindsdien sta ik op vrije voeten. De rest is geschiedenis.