5 minuten #12 – De dood en de stierenvechter

stierenvechterIn Mexico was een hulpstierenvechter gedood. Het gebeurde tijdens het vechten. De dader was een stier. Mensen op Facebook vonden dat leuk. Iemand schreef: ik weet het, hij heeft een familie, maar toch. Een ander: net goed, risico van het vak.

Ik dacht aan de bouwvakkers die in Brazilië aan de WK-stadions werken. Hen die vielen. Risico van het vak.

Vier jaar geleden woonde ik in Madrid een stierengevecht bij. Ik was samen met Phil, een Australiër die nergens spijt van had, behalve van een tatoeage op zijn schouder. Hij was een fanatiek beoefenaar van Aussie rules, een kruising tussen voetbal en rugby. Het WK voetbal was aan de gang. Phil vond voetbal een kruising tussen Aussie rules en turnen.

De arena was voor de helft gevuld. Er waren Japanse toeristen en opvallend veel Spanjaarden. Elk gevecht verliep hetzelfde. Eerst kwamen de mannen die de stier moesten opjutten. Ze riepen: stiertje, pak me dan. Als de stier op ze af rende, sprongen ze snel weg achter een houten schot. Het zag er heel kinderachtig uit. Vervolgens staken twee mannen op paarden een soort megapunaises in de stier. Tot slot kwam de echte stierenvechter, een nerd met compensatiedrang die niet in de gaten had dat hij enorm voor lul liep in zijn glimmende pakje. Hij danste een tijdje als een ballerina rond de stier en stak daarna een zwaard in zijn hals, waarna de stier stierf. Een orkestje blazers begon te spelen, een span paarden sleepte de stier het stadion uit.

De stier was de enige die werkelijk vocht. ‘Stierenmoorden’ dekt de lading beter.

Het zag er allemaal heel onwezenlijk uit, alsof het niet echt gebeurde. Het was daardoor eerder saai dan gruwelijk. Naast ons begon een meisje met een Amerikaanse vlag als jurk heel hard te huilen. Ze zag eruit alsof ze wel een hamburgertje lustte.

TOELICHTING
Toen ik vegetariër werd, besloot ik tegelijkertijd dat ik vleeseters in hun waarde zou laten. Dat gaat me doorgaans vrij goed af. In de laatste zin van dit stukje leg ik de link tussen stierenvechten en vlees eten. Een vleeseter die de dood van een stierenvechter bejubelt, die meet volgens mij met twee maten. Ik wil stierenvechten niet goedpraten en ik schaam me ervoor dat ik er acht euro voor heb betaald, maar het is niet het grootste probleem in de wereld van dierenleed.

Dan nog een tip voor mensen die het geen reet kan schelen of het Nederlands elftal op het WK wint of verliest, maar wegens omstandigheden voetbal gaat kijken met mensen die het heel veel reten kan schelen: zet op Unibet geld in op winst voor Nederland. Dan ben jij ook blij als ze winnen en verdrietig als ze niet winnen.