5 minuten #33 – Digitale televisie

popcorn meisjeMijn hospita had zich digitale televisie aan laten smeren, interactieve televisie zelfs, en hoewel ik daar niet per se op zat te wachten, kwam de meneer van KPN het ook bij mij aanleggen. Het was een forse kerel met een Turkse voornaam, een Amsterdamse tongval en een Juul Ellerman 1992-kapsel.

Om het signaal in mijn kamer op de begane grond te krijgen, moest hij vanaf de eerste verdieping een kabeltje trekken. De afstand was groter dan de door KPN toegestane tien meter. Wilden we een langere kabel, dan moesten we bijbetalen.

‘Maar,’ zei de monteur, ‘dat doen we dus niet. Ik loop even naar de auto, daar heb ik honderden meters kabel liggen, en dan hebben we het er niet meer over.’

‘Supersympathiek,’ zei ik. Dat gaat automatisch als ik iets gratis krijg van een miljoenenbedrijf.

Ondertussen had ik heus wel door hoe de vork in de steel zat. Dit leren ze in van die instructievideo’s, net als de caissières van de Albert Heijn. KPN heeft gemerkt dat klanten tevredener zijn als de monteur zogenaamd tegen de regels in een gratis kabel aanbiedt.

Toen alles geïnstalleerd was, kreeg ik een pincode die ik nodig had als ik seks of geweld wilde kijken. Of als ik een filmpje wilde bestellen via de KPN.
‘Maar dat moet je niet doen, joh. Kijk, je hebt het niet direct in de gaten, maar het is een eurootje hier, een eurootje daar en dan heb je aan het eind van de maand een factuur, daar word je niet blij van.’
‘Nee’, zei ik.
‘Je hebt daar een laptopje staan, daar kun je alles op zien wat je wil. Mag ik even?’

Hij mocht even.

Hij installeerde een programma dat Popcorn Time heette, waarmee ik gratis alle films kon kijken die ik maar wilde. Het was niet eens illegaal, zei hij. Grijs gebied.
‘Supersympathiek’, zei ik weer. En dit keer meende ik het, want ik kon me niet voorstellen dat KPN hem dit geleerd had.

TOELICHTING
In principe ben ik tegen illegaal downloaden en streamen. Het probleem is dat ik nog geen legale optie ben tegengekomen die aan mijn eisen voldoet. De eisen zijn: een groot aanbod en online te streamen. Popcorn Time voldeed overigens alleen aan die laatste eis. Daar heb je dus ook niets aan.

Ik kijk een film liever illegaal dan dat ik KPN ervoor betaal. KPN is natuurlijk geen Shell of McDonald’s, maar ze zijn heus wel fout. In die gedachte werd ik gesterkt toen ik mijn interactieve televisie uitprobeerde. Je kunt niet zelf je zenders indelen en moet eerst langs RTL 4 t/m 38 zappen voordat je op de Belg en de BBC komt. Ik kan het niet hard maken, maar daar gaat ongetwijfeld een flinke berg smeergeld in rond.

Omdat ik niet wil dat de monteur gezeur krijgt met zijn werkgever, heb ik de naam van het bedrijf veranderd. Eigenlijk gaat het om UPC. Of om Ziggo. Of toch om KPN? Superverwarrend.