5 minuten #60 – nachtwinkels en kassameisjes

kassameisjeOmdat het op de route ligt, omdat ze er honderdzestig verschillende soorten chocolade hebben en omdat hij ‘s nachts geopend is, bezoek ik regelmatig de nachtwinkel op de hoek van de Ceintuurbaan en de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. Het is er altijd een groot feest. Dat komt door de meneer achter de kassa. Hij is de grappigste kassier die ik ken en ook degene met het meeste lol in zijn werk.

Laatst kocht ik er een fles wijn.
De meneer zei: ‘Meenemen, of drink je hem hier op?’
Ik nam hem mee.
Toen vroeg hij of ik er een rietje bij wilde. Dat wilde ik wel. Ik mocht kiezen, een groene of een blauwe. Ik koos groen en ik kreeg een rode.

Na mij was een meisje dat een pakje sigaretten kocht. ‘Meenemen of hier oproken,’ vroeg de meneer. Dat was natuurlijk dezelfde grap en die grap maakt hij tegen iedereen, de hele tijd, elke keer opnieuw, en toch het blijft grappig.

Als je in de supermarkt komt, dan zeggen de kassameisjes niks. Hooguit ‘hallo’ en ‘wilt u de bon?’ en ‘fijne dag nog’, maar dat doen ze omdat ze anders ontslagen worden en ze hebben centjes nodig, anders kunnen ze geen make-up en sigaretten kopen.

Ik kan daar niet bij. Dat je daar een hele dag achter de kassa zit en alleen maar hallo wilt u de bon fijne dag nog zegt. Terwijl je ook kunt zeggen: lekker, wortels!

TOELICHTING
Eén keer had ik bij de supermarkt een meisje dat wél heel grappig was. Vóór mij was een man van een jaar of zestig. Ik kan er twintig jaar naast zitten, maar hij had al flink wat grijze haren en zijn huid zat ook niet meer helemaal strak om zijn gezichtje. Hij kocht dingen die mannen van ongeveer zestig kopen, zoals blokjes voor de afwasmachine en melk met extra calcium. Hij had ook een fles wijn uitgezocht en toen vroeg het kassameisje: bent u wel zestien?

Nou, grote hilariteit natuurlijk. Nu ik het opschrijf twijfel ik of ik het misschien gedroomd heb, want dat meisje heette Love, dat stond althans op haar naambordje en wie heet er nou Love?

Je hoeft als kassamedewerker heus niet per se grollen en grappen uit te halen. Je mag ook gewoon een gesprekje aanknopen. Dat vinden de mensen leuk en voor jezelf is het ook leuker en dan gaat de tijd sneller en dan kun je eerder genieten van je nieuwe make-up en sigaretten. Al zou je al dat gerook eigenlijk nog eens moeten heroverwegen, maar dat is weer een ander verhaal.

Er is ook een nieuwsbrief met tien leden. Schrijf je in! Dan mis je nooit meer een bericht en bovendien krijg je elke week enkele zinnen unieke content die nergens anders te lezen is.