Apple / Het been

Apple / Het been

Ierland wil geen dertien miljard van Apple ontvangen en gaat in beroep, doodsbenauwd dat bedrijven zullen denken dat het land over enig moraal beschikt en uitwijken naar andere bedenkelijke belastingparadijzen. De Kaaimaneilanden en Nederland en zo.

De affaire doet mij denken aan Het been, doorgaans (zo ook nu) in één adem genoemd met Lijmen. Hierin voert de heer Boorman een rechtszaak tegen mevrouw Lauwereyssen, die weigert zijn geld aan te nemen. Net als Apple had Boorman de grenzen van de wet opgezocht en nét niet overschreden, terwijl hij de grenzen van het fatsoen mijlenver achter zich liet. Als Lauwereyssen na haar geld en haar bedrijf ook haar been verliest, krijgt Boorman wroeging. Hij probeert zijn schuldgevoel af te kopen en dat genot gunt Lauwereyssen hem niet .

Apple heeft nergens spijt van en wil de dertien miljard niet betalen. Er is een derde partij, de Europese Commissie, die tot de boete heeft besloten. De getrokken parallel met Het been klopt dus niet helemaal. Dat heb ik ook niet beweerd. Ik zei enkel dat de affaire me aan het boek doet denken.

Het lijkt mij verstandig dat EU-breed wordt afgesproken dat Apple, Starbucks en wat dies meer zij gewoon belasting betalen over hun winst, zonder fratsen. Zo niet, dan mogen ze hun producten hier niet meer verkopen. Ik gok dat ze eieren voor hun geld kiezen en de meeste andere koffie is toch lekkerder.

Voorgaande valt ver buiten mijn expertise en doorgaans hou ik dit soort ongeïnformeerde meningen voor me, maar ik zit vandaag in een goede flow qua gelijk krijgen. Op weg naar kantoor was het fietspad afgesloten. Ik mocht over de stoep, op voorwaarde dat ik van mijn fiets afstapte. De stoep was nogal smal en als ik naast mijn fiets zou gaan lopen kon ik tegenliggers niet passeren. Ik legde het probleem voor aan de verkeersregelaar van dienst.

‘Je hebt gelijk,’ zei hij. ‘Toch moet ik je laten afstappen. Anders vlieg ik eruit.’
Door zijn walkietalkie klonk een collega. ‘Doet die gast moeilijk?’
‘Nee hoor,’ zei de verkeersregelaar. ‘Híj niet.’