Examenvraag

Stel je de volgende twee romans voor:

Roman 1
Muriel heeft een hekel aan pinguïns. Als kind werd ze gepest door een pinguïn uit haar klas. Zodra ze stemgerechtigd is gaat haar stem naar een politicus die geen blad voor de mond neemt als het op pinguïns aankomt. Om haar studie diergeneeskunde te kunnen betalen neemt Muriel een baantje aan bij een klein restaurant. De keukenhulp is een pinguïn. Dat heb ik weer, denkt Muriel. Maar de liefde is sterk. Sterk en wederzijds. Er wordt getrouwd. In een van de bruiloftsgasten herkent Muriel de pestkop van weleer. Hij is een verre neef van haar echtgenoot. Muriel vraagt hem waarom hij deed wat hij deed. Hij zegt dat het met onzekerheid te maken had. Muriel vergeeft het hem. Sindsdien komen ze op elkaars verjaardag. Ze halen herinneringen op. Dat zijn fijne gesprekken.  

Roman 2
Muriel heeft een hekel aan pinguïns. Als kind werd ze gepest door een pinguïn uit haar klas. Via een internetforum komt ze in contact met andere mensen die een hekel hebben aan pinguïns. Ze richten een doodseskader op. Na zeven maanden zijn alle pinguïns dood. Het doodseskader wordt opgeheven. Sommige ex-leden ziet Muriel nog weleens op verjaardagen, andere ex-leden niet.

Vraag
Welke roman is beter en waarom? Verwerk in je antwoord de woorden ‘het’, ‘personage’, ‘maakt’, ‘een’, ‘ontwikkeling’ en ‘door’.