Nagel

Nagel

Tijdens het koken knipte ik mijn nagels. Natuurlijk ging dat fout. Anders had ik er niet over geschreven. Ik wil daar eerlijk over zijn. Niemand wordt gelukkig van een verhaal over een jongen die zijn nagels knipt, een maaltijd nuttigt en tevreden gaat slapen.

Sommige lezers zullen teleurgesteld zijn in de afloop van dit verhaal, het verhaal ‘Nagel’. Het loopt met een sisser af. Maar op dit moment is het nog spannend. Een anticlimax bereik je niet zonder goede opbouw. Er moet iets in de lucht hangen. Een nagel bijvoorbeeld. Met een boogje belandde de nagel in de pan. Daar leek het althans op. Halverwege het boogje verloor ik hem uit het oog. Ik kon hem niet vinden. Niet buiten de pan en niet erin. Het was nagelkleurig eten, dat maakte het lastig.

Ik vond het vervelend dat er niemand was om de schuld te geven. Ook dacht ik: grappig dat die dingen boven op je vinger nagels heten en de stukjes die je ervan af knipt ook. Zo heb je er na het knippen twee keer zoveel.

In Infinite Jest beweert David Foster Wallace dat vrouwen hun nagels bekijken met gestrekte hand terwijl mannen die doen alsof ze vrouwen zijn dat doen met gekromde vingers en de binnenkant van de pols naar het gezicht gericht.

Ik at voorzichtig, bang als ik was dat de nagel mij zou verwonden, zoals stukjes chips soms doen. Het gerecht bestond uit rijst met kikkererwten, ui, courgette en kruiden uit een potje van Jonnie de Boer, van wie ik vermoed dat hij een televisiekok is, maar misschien is alleen een merknaam. Ik kies ervoor om het niet te googelen. Je hoeft niet alles te weten.

In kikkererwten zitten veel eiwitten. Een vegetariër kan dat goed gebruiken. Ik bekeek de documentaireserie over Famke Louise, een muzikant, omdat ik haar de volgende dag zou interviewen. Ze las berichten voor van mensen die haar dood wensten. Ze leek er onbewogen onder. Ik hoopte dat de berichten overdrachtelijk waren, dat die mensen bedoelden dat ze haar muziek niet zo leuk vinden. Mij leek het een vriendelijk meisje. Ze hoefde niet dood. Het eten was op. Toen ik mijn bordje afspoelde bedacht ik dat ik die nagel helemaal vergeten was. Er waren twee mogelijkheden: of hij was buiten de pan beland, of ik had hem opgegeten zonder dat ik het doorhad. Ik hoop op het tweede. Nagels bevatten veel eiwitten.