5 minuten #68 – de nieuwe video van Fresku

Fresku‘Pim van de Werken en zo ongeveer al je andere Facebook-vrienden hebben een link gedeeld’. Het gaat om de nieuwe video van Fresku. Dat is een rapper. Nooit zag ik een nieuwe clip zo vaak voorbijkomen als vandaag. En dan te bedenken dat Pim van de Werken en zo ongeveer al mijn andere Facebook-vrienden helemaal niet van hiphop houden.

Ik deelde de clip zelf ook. Het is niet alleen een sterke track, maar ook een belangrijk nummer. Terwijl hij zichzelf wit schminkt, stelt Fresku het beleid van 3FM aan de kaak. Het komt er in het kort op neer dat je muziek niet gedraaid wordt als je niet blank bent. Dhr. Probz is de uitzondering die de regel bevestigt. 3FM verschuilt zich achter zijn luisteraars, die af schijnen te haken wanneer Cho, SBMG, Jiggy en Rico klinken. Zelfs Typhoon, de succesvolste festivalact van de afgelopen twee jaar, kwam er nauwelijks doorheen, onder meer omdat het testpanel hem niet leuk genoeg vond.

Voor zover het institutioneel racisme betreft, zegt Fresku alles wat er te zeggen is. Wat mij betreft mag de discussie nog wel wat verder opgerekt worden. Het grote probleem zit hem in de honger naar hoge luistercijfers. 3FM moet een marktaandeel behalen en dat lukt alleen door luisteraars te pleasen. Dat ze daarmee met belastinggeld concurreren met commerciele partijen als Q-Music en 538, lijkt niemand een probleem te vinden.

Volgens mij zou 3FM niet moeten concurreren, maar de gaten moeten vullen die de commerciëlen om wat voor redenen dan ook laten vallen. Af en toe een liedje van een donkere rapper draaien is pas het begin. Ik wil drie uur durende thema-uitzendingen over de nieuwe van Dr. Dre en de docu over Amy Winehouse. Ik wil specialistische programma’s voor metal, hiphop, elektronische muziek en folk. Ik wil dj’s met verstand van zaken die niet voortdurend om hun eigen grapjes lachen. Ik wil Ronflonflon terug.

TOELICHTING
Voor degenen die deze stukjes lezen omdat ze geïnteresseerd zijn in mijn belevenissen op de fiets en in de supermarkt: sorry. Dit moest me even van het hart. Ik ben deze week trouwens niet veel in de supermarkt geweest. Alleen een keer in de Coop. Daar kocht ik groenteschijven. Die zien eruit als hamburgers en zo smaken ze ook een beetje, maar er zit geen vlees in. Dat is de crux als het om vleesvervangers gaat. Ze proberen die dingen zo veel mogelijk op vlees te laten lijken. Dan noemen ze het vegetarisch gehakt of plantaardige kipstukjes en dan zetten ze er teksten op als ‘allebei even rond en allebei even lekker en gezond’ en dan denken ze dat ik het ga kopen, wat in dit geval ook zo was, maar dat is meer geluk dan wijsheid.

Ook op fietsgebied gebeurde er niks, behalve dat mijn lekke band na een maand of vier plotseling niet meer lek lijkt te zijn. Best wonderlijk, nu ik erover nadenk. Daarover misschien later meer, maar waarschijnlijk niet. Hieronder staat de clip van Fresku.

Zou er ook een nieuwsbrief zijn? Nou en of.

(foto: top-notch.nl)