5 minuten #90 – taboe op de piemel

5 minuten #90 – taboe op de piemel

Het is niet uit onbeleefd- of verlegenheid dat ik doorgaans niets zeg als ik de sauna van de sportschool betreed. Ik ben nogal geneigd om me aan te passen aan mijn omgeving en zwijgen is de ongeschreven regel. Vanavond kwam dat me plots onbeleefd voor en dus sprak ik op luide toon: ‘Goedenavond.’

Er zaten twee mannen. De ene bromde ‘heuwj’. De ander zei ‘hallo’. Hij stak zijn hand erbij op. Het was precies als Youp Goedhee, bekend van het leukste Rembo & Rembo-filmpje ooit. Het verraste me. Marokkanen in de sportschool zeggen hooguit ‘hey man’, of ‘yo’.

Het is donker in de sauna. Misschien had ik het niet goed gezien. Ik kon vragen of hij Youp Goethee kende, maar dat is een rare vraag en bovendien was het zwijgen weer ingegaan. Ik keek opzij. Geen onderbroekje. Toch geen Marokkaan dus.

Ik weet niet precies waarom bepaalde mannen hun onderbroek aanhouden. Het zal met hun geloof te maken hebben. Ik heb het nooit gevraagd. Dat wilde ik nu doen, maar er liepen geen mensen in hun onderbroek in de kleedkamer, iedereen was naakt.

Maxim Hartman, die Youp Goethee speelde, interviewt tegenwoordig voetballers. Hij vroeg Yassin Ayoub of die onder de douche zijn broekje aanhoudt. Ayoub weigerde te antwoorden. Het taboe betreft niet alleen de piemel zelf, maar ook het taboe op de piemel.

In de vreselijke film Anomalisa, een soort Buurman & Buurman voor volwassenen met een wansmaak, of in ieder geval een andere smaak dan ik, komt de piemel van de pop die de hoofdrol speelt in beeld. Het is een heel klein piemeltje. Het publiek in de bioscoop moet lachen. Dat wil zeggen, een deel van het publiek. Ik niet. Ik moet nul keer lachen. Ik vind het een rotfilm.

Op een gegeven moment heeft de hoofdpersoon seks. De naar ik aanneem inmiddels stijve piemel krijgen we niet te zien.

Ik vind het zonde. Piemels zijn niet gemaakt om te censureren en poppenpiemels al helemaal niet. Je hoeft je heus niet in de trein gaan lopen aftrekken (zoals een man tegenover mij ooit deed. Hij keek daarbij naar mij. Ik vatte het op als een compliment), maar onder de douche je broekje aan houden is het andere uiterste. Onhandig ook. Dan zit je met zo’n zeiknatte boxer in je tas en als je vergeet om hem eruit te halen gaat het stinken.

In een Frans verborgencamerafilmpje flirt een man op de roltrap met mannen op de tegemoetkomende roltrop. Bij het passeren aait hij over hun hand. Daarna geeft hij luchtkusjes. Bijna zonder uitzondering reageren de mannen verontwaardigd of boos. Er wordt gescholden. Middelvingers gaan de lucht in. Een enkeling zet de achtervolging in, om het met geweld op te lossen. Het is grappig bedoeld. In werkelijkheid is het natuurlijk diep triest. Het is triest dat die mannen zo boos worden en het is triest dat iedereen dat grappig vindt. Homoseksualiteit is niets om bang voor te zijn. Piemels ook niet. Doe niet stom. Trek je broekje uit, steek je hand op en zeg ‘hallo’.