5 minuten #96 - Zadelpijn

5 minuten #96 – Zadelpijn

De afgelopen twee jaar heb ik drie zadels versleten. Het waren zadels van de Action. Van de eerste twee was het kunstleer gescheurd. Er kwamen spijkers doorheen, precies op de plek waar je balzak op het zadel rust. De laatste keer had ik daarom een ander zadel gekocht; niet het goedkoopste maar een zadel ‘de luxe’, dat smaller was en bruin in plaats van zwart. Het was het fijnste zadel dat ik ooit had.

Na een half jaar van pril geluk brak er iets, wat tot gevolg had dat ik diagonaal op mijn fiets kwam te zitten. Dat was niet prettig voor mijn rug en daarnaast bestond het gevaar dat ik iemand tegen zou komen die precies hetzelfde had meegemaakt, zodat we met onze voorhoofden tegen elkaar zouden botsen.

Bijna had ik weer een zadel bij de Action gekocht, tot ik bedacht dat een ezel zich niet vier keer aan dezelfde steen stoot. Alle andere zadels die ik ooit had gingen niet kapot, er moest iets met die zadels van de Action aan de hand zijn. Een nieuw zadel was überhaupt een stom idee: Amsterdam staat vol fietsen die niet meer gebruikt worden.

Toen het donker was geworden, ging ik op pad. In het eerste rek dat ik inspecteerde stond een fiets waarvan het achterwiel gebogen was en het voorwiel ontbrak. Ik schroefde het zadel eraf, zette het op mijn fiets en plaatste het bruine ‘de luxe’ zadel op het wrak. Mijn nieuwe zadel is aan de harde kant en piept flink, maar ik ben er erg mee in mijn nopjes.

Technisch gezien is het diefstal. Het gestolen zadel was iemands eigendom en hoewel het er alle schijn van had dat het niet meer gebruikt werd, weet je dat niet zeker. Misschien is de eigenaar er goed ziek van, en een beetje verbaasd vanwege dat ‘de luxe’ zadel dat nu op zijn fiets zit. In dat geval spijt het mij.

Voor de economie is het ook niet goed. Als iedereen zadels zou stelen van ongebruikte fietsen gaat de helft van alle zadelfabrikanten failliet en de Action misschien ook. Het BNP zal dalen, de media melden dat er een crisis aankomt en mensen houden de hand op de knip zodat die crisis er inderdaad komt. Voor het milieu is het dan weer een stuk beter en dat vind ik toch net een tikkie belangrijker dan de economie, om niet te zeggen: veel belangrijker. Om eerlijk te zijn interesseert de economie me geen reet. Ik geloof oprecht dat we zonder kunnen.

Mijn nieuwe zadel is zwart. Dat is onhandig. Ik vergeet nogal eens waar ik mijn fiets heb gestald en dan kon je hem goed herkennen aan dat smalle bruine zadel. Ik heb al eens een spuitbus gele verf gekocht om mijn fiets over te spuiten, dat helpt ook bij het terugvinden, maar je zag er niets van, het was erg slechte verf. Die spuitbus kwam ook van de Action.

Je kunt ook elke week een stukje per mail ontvangen. Dat scheelt.