5 minuten #22 – Fruitvliegjes

fruitvliegjeIneens hebben de fruitvliegjes het gedaan. Daar lijkt het tenminste op. Overal (nou ja, overal… Op Facebook en Twitter en een klein beetje in het echt – niet dat Facebook en Twitter niet echt zijn, maar je snapt wat ik bedoel en anders bekijk je het maar. (Dat klinkt onvriendelijker dan het zou moeten klinken en zo heel onvriendelijk klinkt het niet eens, kun je nagaan.)) zie en hoor en lees ik over fruitvliegjes. Dat ze dood moeten vooral. Dát is pas onvriendelijk.

Misschien is het momenteel fruitvliegjesseizoen en heb je elk jaar zo’n week waarin iedereen vallen maakt van vershoudfolie en zelfgerolde trechters en borrelglazen en appelsap. Dat kan, dan heb ik het tot nu toe altijd gemist omdat ik betere dingen aan mijn hoofd had, zoals daar zijn: bijna alles.

Of ik heb het niet gemist, maar ik ben het vergeten. Dat hoop ik stiekem een beetje, dat ik dit soort dingen vergeet en andere dingen niet. Het liefst vergeet ik helemaal niets, denk ik, maar als ik dan toch bijvoorbeeld 30% van alles moet vergeten, dan mag dit wel bij die 30%.

Maar laat ik tot mijn punt komen. De tijd is immers schaars (Tim, Stijn). Ik ben tegen. Tegen die vallen. Fruitvliegjes zijn volstrekt onschadelijk. Wat doen ze nou helemaal? Een beetje vliegen, een beetje fruit eten, dat is alles.

Prima naam trouwens, fruitvliegje. Het dekt de lading.

Als je je fruit netjes opbergt of -eet zijn ze trouwens zo gevlogen, die vliegjes. Die vallen heb je helemaal niet nodig.

‘Fruit’ betekent hier niet fruit in de conventionele zin van het woord. Geen appels, peren en perziken. Niet per se in ieder geval. ‘Fruit’ kan ook ‘afval’ betekenen. Daar komen de fruitvliegjes in mijn huis altijd op af. Dat kan natuurlijk komen doordat ik nooit fruit in huis heb. Dat ze heus wel liever een appel hebben, maar bij gebrek aan beter voor koffiedrap en shit uit het gootsteenputje gaan. Je (ik) weet het niet. De wegen van een fruitvliegje zijn ondoorgrondelijk.

TOELICHTING
Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet heb opgezocht of fruitvliegjes inderdaad onschadelijk zijn. Misschien brengen ze allerlei vreselijke ziektes over. Ik kan wel met zekerheid zeggen dat je niet op slag doodgaat als er een fruitvliegje op je arm gaat zitten.

Dat zegt natuurlijk nog niets. Sigaretten en uitlaatgassen zijn wel schadelijk. Voor de gezondheid met name. Het duurt alleen even voordat je dat merkt. Dan is het vaak al te laat en heel pijnlijk. Stop dus met roken en met uitlaatgassen. Dat is een verzoek.

Vanochtend zag ik een ekster op een jonge duif zitten. De ekster kende geen genade. De jonge duif leefde nog. Wat moet je dan? Ik koos voor doorfietsen. Achteraf denk dat ik had moeten stoppen. Ik had de duif mee naar huis moeten nemen, hem moeten verzorgen totdat hij aangesterkt was.

Maakt dit mij een slecht mens? Wellicht. Maar ik dood geen fruitvliegjes en ik rook niet en ik doe nauwelijks aan uitlaatgassen. Zo bezien valt het allemaal best mee.