Angst in een park

Angst in een park

Een jaar of vijftien geleden ben ik opgehouden met het luisteren naar mainstream radio. Het gevolg is dat de meeste hits langs mij heen gaan. Ik weet van het bestaan van Ariana Grande, Ed Sheeran, Twenty One Pilots en Adele, maar hun repertoire is mij goeddeels onbekend. In de kroegen die ik bezoek draaien ze het niet. Mijn vrienden zetten het niet op als ik op visite ben. Als ik niet op visite ben ook niet trouwens. We hebben veel gemeen. Mede daarom zijn we vrienden.

Allicht draaien ze genoemde artiesten in de supermarkt, maar de paar minuten per dag die ik daar vertoef zijn voor de liedjes onvoldoende om zich in mijn hoofd te nestelen. Het komt daardoor steeds minder vaak voor dat ik van de supermarkt naar huis wandel met een ongewenst nummer in mijn hoofd. Dit verschijnsel begint inmiddels dermate zeldzaam te worden, dat het me nauwelijks nog deert wanneer het gebeurt. Vergelijk het met een muggenbult: af en toe eentje is geen ramp; als je er voortdurend helemaal onder zit, word je gek.

Onlangs kon ik zowaar oprecht genieten van de stupiditeit van het nummer Life van de Britse zangeres Des’ree. Het eerste couplet vangt aan met ‘I’m afraid of the dark / Especially when I’m in a park.’ Het herinnerde me aan mijn sinterklaasgedichten. De eerste zin die in mij opkwam schreef ik op. Pas daarna begon ik na denken over de rijmende vervolgzin. De eerste versie van het gedicht was tevens de definitieve – dat het ook anders kon had ik nooit bedacht.

Het werden charmant geforceerde gedichten. De charme zat hem in mijn leeftijd. Ik was tien. Toen Des’ree Life uitbracht was ze 29. Verderop in het eerste couplet zingt ze: ‘I don’t want to see a ghost / It’s a sight that I fear most / I’d rather have a piece of toast.’

Life stond in 1998 vijf weken op 1 in de Nederlandse Top 40. Het behaalde drie keer de top 2000.

Je kunt dergelijke stukjes ook in je mailbox krijgen

Toevoeging: In 2007 werd de ghost/toast-passage in een poll van de BBC verkozen tot worst ever pop lyricDank aan Cecile Elffers voor deze informatie.