5 minuten #26 – Rozekoekenvla in Tilburg

roze koekenVanwege het Incubate Festival was ik in Tilburg. Bij het eerste het beste voetgangerslicht stond een man in een zwart pak te wachten tot het groen werd (het licht, niet het pak), terwijl er gans geen verkeer aankwam. Zoiets zie je in Amsterdam maar zelden. Je hebt mensen die naar de andere kant van de wereld reizen om vreemde culturen te proeven, terwijl je net zo goed naar Tilburg kunt gaan.

Ik ging eten bij een oud-collega die in Tilburg woont. We moesten nog naar de supermarkt. Het was een Plus. Voor de grap, omdat het zo belachelijk was dat het bestond, kochten we rozekoekenvla en stroopwafelvla, beide van de Melkunie.

We waren het er al snel over eens dat de stroopwafelvla niet naar stroopwafels smaakte en de rozekoekenvla niet naar roze koeken. Ze bedriegen je waar je bijstaat. Ik koop nooit meer iets van de Melkunie. Die ‘nog zo gezegd geen bommetje’-reclame vond ik toch al niet grappig.

We hadden ook een zak chips van Lays gekocht. Je moest raden waar het naar smaakte. Als je het goed had, kon je tienduizend euro winnen. Het smaakte naar kaaskoekjes, sambal en garnalen, maar als er bij Lays net zulke flapdrollen werken als bij de Melkunie dan zou het juiste antwoord net zo goed hutspot of peterselie kunnen zijn.

’s Avonds op Incubate zagen we onder meer een prozadichter uit Rotterdam die best cool was en drie muzikanten uit Tanzania of Namibië. Die bakten er weinig van. In mijn stereotypische beleving hebben Afrikanen doorgaans een prima ritmegevoel, maar deze lui zongen uit de maat en ze dansten alsof ze uit Medemblik kwamen. Op een bepaalde manier zeer uniek.

TOELICHTING
Het lijkt nu net alsof ik Incubate niet leuk vind. Dat is niet zo. Het is een van de beste festivals van Nederland. Dat mag ook wel eens gezegd worden.

Dit stukje tik in op de terugweg in de trein. Op de heenweg tikte ik ook al een stukje. Dat staat op de website van HP/De Tijd, beter (?) bekend als HP/De Site. Mocht dat een succes worden, dan komt daar misschien wel elke week een 5-minutenstukje. Op klaasknooihuizen.nl blijven ze ook verschijnen. Als je goed rekent kom je nu op twee 5-minutenstukjes per week. Het zou zomaar kunnen dat het gaat vervelen. Overdaad schaadt erop los. Zodra het zover is, verzin ik iets nieuws. Beloofd.

De Wereld Draait Door bestaat al honderd jaar en daar kijken dagelijks nog steeds meer dan een miljoen mensen naar. Dat biedt hoop.

In de vorige alinea is ‘honderd’ overdreven en ‘miljoen’ niet. Voor de slechte verstaander.

Ondertussen gebeurt er geen reet in de trein. Op het tafeltje ligt een Spits met een ingevulde sudoku. Je kan er 5 x een snelkookpan van BK t.w.v. € 99,95 mee winnen. Ik hoop dat degene die de sudoku heeft ingevuld een pan wint, want het zijn fraaie, sierlijke cijfers en dat in een trein. De Spits knapt er zichtbaar van op.