5 minuten #27 – Een IS-schoudertas van de Kijkshop

IS-SchoudertasIk heb een schoudertas van de Kijkshop die ik nooit gebruik, omdat het hengsel kapot is (zie foto). Dat gebeurde al na een week. Op het bonnetje staat dat ik een jaar garantie heb. Daarvan is nu een half jaar verstreken. Ik denk niet dat ik ooit naar de Kijkshop ga om hem te ruilen of om mijn geld terug te vragen. Ze zien me aankomen. Niet letterlijk natuurlijk. Ik ga immers niet.

Op de tas staat een Duitse adelaar. Daaroverheen een logo, een witte cirkel waarop in grijze letters COLLEGE OF AVIATION * COLLEGAE OF AVIATION * staat. Midden in de cirkel staan nog twee letters. Het zijn de letters I en S. De I zou ook een J kunnen zijn en de S een Z. Het is niet heel duidelijk geschreven.

Op de tas staat nog een logo. Het is een schild waarin DIV. 84 staat.

Helemaal rechtsboven staat:
Oil tour with
23 septembre 1716
BUCCANEERS
In piaggio con i pirati
Of AmErICa

Ik kan het maar moeilijk lezen. Het is in gotische letters geschreven en om de tas oud te laten lijken zijn er stukje weggevallen. Zeker is dat de tekst tweetalig is en hout noch iets anders snijdt.

Dat College of Aviation bestaat natuurlijk helemaal niet. Dat heeft iemand bedacht. Ik weet niet of het typisch Nederlands is, daarvoor kom ik te weinig in het buitenland, maar je hebt heel veel tassen en T-shirts en truien met verzonnen universiteiten en sportevenementen. Aan de ene kant is dat extreem debiel, aan de andere kant best cult en een beetje grappig.

Ik zou graag degene zijn die die teksten verzint. Als het heel goed betaalt dan. Zo heel leuk lijkt het me nou ook weer niet.

TOELICHTING
De ware reden dat ik de tas niet ga ruilen is dat ik me ervoor geneer. Het is een nogal lelijke tas en het lijkt dan net alsof ik het heel jammer vind dat hij kapot is, terwijl het me vrij weinig kan schelen. Voor die 11 euro die hij kostte hoef ik het ook niet per se te doen.

Ik heb dat vaker, dat ik me geneer in winkels. Als ik een diepvriespizza koop omdat ik geen zin heb om te koken, dan koop ik er altijd wat gezonde dingen bij. Kiwi’s bijvoorbeeld. Zodat het kassameisje me geen pauper vindt. Die kiwi’s liggen dan een week op het aanrecht en daarna zijn ze rot en gooi ik ze weg.

Pas toen ik al typend het uiterlijk van de tas begon te beschrijven, zag ik dat er IS op staat. In de week dat ik de tas gebruikte, was dat me niet opgevallen. Toen was IS ook nog gewoon de o.t.t. derde persoon enkelvoud van het meest onregelmatige werkwoord dat onze taal rijk is en verder niets.

Ik vind het een moeilijke kwestie, die IS. Al die bombardementen in de afgelopen dertien jaar hebben de situatie er niet beter op gemaakt in het Midden-Oosten. Maar wat moet je dan? Een stukje wereldvrede lijkt me wel aardig. Gewoon allemaal stoppen met ruziemaken en klaar ben je.

Buccaneers, boekaniers in het Nederlands, zijn een soort piraten. Volgens Wikipedia werd met de laatste boekaniers korte metten gemaakt in 1697. De datum op de tas, 23 septembre 1716, slaat dus nergens op. Wat dat betreft is hij uitstekend gekozen.

5 minuten staat nu ook op HP/De Tijd. De laatste aflevering vind je hier.