5 minuten #28 – Geen kramen, geen vlaggen

vlag amsterdamElke dag op weg naar kantoor kom ik, op de brug die de overgang van Bilderdijk- naar Frederik Hendrikstraat vormt, een spandoek tegen waarop ‘Hoi, hier geen kraam’ staat. Daar ik van nature goed geluimd en dito gemutst ben, zeg ik altijd ‘hoi’ terug.

Een beetje gek is dat misschien wel, je zegt toch geen ‘hoi’ tegen een spandoek (je zegt helemaal niets tegen een spandoek), maar meestal is er toch niemand in de buurt. En zo wel, dan denkt diegene dat ik het tegen hem heb en dan groet hij vriendelijk terug, precies zoals hij dat geleerd heeft van zijn lieve moedertje.

(Dat is nog nooit gebeurd. Bij het spandoek staat, behalve geen kraam, niets of niemand, althans niet op de momenten dat ik er voorbij fiets).

Op het spandoek staat ook www.geenkraam.nl. Elke dag nam ik me voor om naar die website te gaan, maar telkens was ik dat hele spandoek alweer vergeten op het moment dat ik op kantoor aankwam.

Tot vandaag. De url leidde naar een Facebookpagina van boze mensen die niet willen dat er een kiosk komt op de plek van het spandoek. En ook niet op zeventien andere plekken. Ze hebben daar een aantal redenen voor, zoals oneerlijke concurrentie en verkeersveiligheid. Ondanks media-aandacht op AT5 en het mooie spandoek, is de actie niet erg populair. De Facebookpagina heeft pas 35 likes.

Op de site van AT5, ik was er toch, las ik nog een ander bericht. De Vereniging van Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad heeft een brief geschreven naar het stadsdeel, waarin ze zich beklaagt over de vele vlaggen die in de binnenstad wapperen. Volgens de regels zijn die vlaggen illegaal.

Kijk, dat plaatst zo’n hele wel-of-geen-kraam-discussie in en heel ander perspectief. Het is goed om daar af en toe bij stil te staan. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen probleempjes en daar mag je best verdrietig om zijn, maar bedenk dat er ergens anders mensen zijn die het nog slechter hebben getroffen. Met zichzelf.

TOELICHTING
Op de Facebookpagina zie ik dat er niet ‘hoi’ op het spandoek staat, maar ‘ho’. Lekker dan. Ik fiets heel snel, daardoor had ik het natuurlijk niet goed gelezen. Verder is het maar verwarrend dat er op het spandoek gesproken wordt van een kraam, terwijl er op de Facebookpagina sprake is van een kiosk. Alsof dat twee precies dezelfde dingen zijn. Was het leven maar zo eenvoudig.

Ik geloof dat het leven zo eenvoudig is als je het zelf maakt.

De titel van dit stukje is losjes geïnspireerd op de sketch Geen jager, geen neger van Herman Finkers. Niet dat er enig verband is, maar de titel van dit stukje is toch losjes geïnspireerd op de sketch Geen jager, geen neger van Herman Finkers. (Die zinsconstructie is alweer een verwijzing naar Herman Finkers. Je blijft bezig.)

Het 5-minutenstukje telt meestal iets minder dan 300 woorden. Nu zijn het er 334. Ik zal de toelichting daarom hierbij laten voor wat het is. Veel meer valt er toch niet over te zeggen. Laat ons zwijgen in ongeloof.