5 minuten #47 – Loodgieter

loodgieterElke ochtend word ik wakker van heipalen. Eigenlijk niet zozeer van die palen, als wel van de heimachine die op die palen slaat, opdat ze in de grond verdwijnen. Daarna zullen bouwvakkers er huizen, hotels en kantoren op bouwen, want zo zijn ze, de bouwvakkers.

Ik zit totaal niet te wachten op huizen, kantoren en hotels in de buurt. Wat voegt dat nou toe aan mijn leven? In de zomer zit ik vaak op een bankje, d.w.z. een uitgeholde boomstam, in een parkje achter mijn huis waar ze bomen kweken die later uitgezet worden in andere parken in de stad. Dat is genieten, vooral als de zon schijnt en als het boek dat ik lees goed is, wat meestal zo is, want ik kies ze zelf, ik ben er zelf bij, en als het niet goed is dan stop ik met lezen en begin ik in een ander boek, net zo lang tot het wel goed is.

En nu komen er allemaal mensen wonen waar je niets aan hebt. Tenzij het loodgieters zijn. Vanochtend was mijn douche verstopt. Gisteren ook al, maar dat was ik even vergeten. Ik ben gisterochtend een half uur met emmers (twee) en een ontstopper (‘plopper’) en een busje met korrels die gingen bruisen als ze met water in aanraking kwamen in de weer geweest, maar niets hielp. Vanochtend was de douchekuip in drie minuten vol. Ik kon dus maar kort douchen, terwijl ik van huis uit een langdoucher ben.

Bij wijze van je weet maar nooit duwde ik na het douchen nog een keer met de plopper op het putje en toen was de verstopping ineens verholpen en liep al het water weg. Deze keer liep het goed af, maar voor de zekerheid zou het toch fijn zijn als er een loodgieter op de heipalen komt wonen.

TOELICHTING
Zo, dat is me nog eens een egoïstisch stukje. Lang leve de welvaart, maar not in my backyard. Ik snap natuurlijk heus wel dat andere mensen ook graag in Amsterdam willen wonen en dat daar huizen voor nodig zijn. Al geloof ik dat de oorzaken van de woningnood een stukje ingewikkelder liggen dan puur een tekort aan woningen. Te veel sociale huur, leegstand, kantoren, je zou er een boek over kunnen schrijven. Dat gebeurt ook, of in ieder geval heel veel artikelen en rapporten. Verdiep je er maar eens in, we mogen binnenkort weer stemmen en dan kun je maar beter goed beslagen ten ijs komen, zoals ze dat in Egypte zeggen.