Aankondiging: de nieuwe bundel

Aankondiging: de nieuwe bundel

Er is nieuws. In november verschijnt de opvolger van De Zwarte Ooievaar. Dat is althans de bedoeling. Ik had dit graag in een exclusief interview met Volkskrant Magazine onthuld. Ik wachtte tot in een ons woog. Het wachten werd niet beloond. Daarom onthul ik het hier. Ergens zo gek nog niet; de lezers van klaasknooihuizen.nl zijn ‘de doelgroep’, zoals dat heet. Bij die van Volkskrant Magazine moet je dat maar afwachten. Die geven hun zuurverdiende tonnen net zo lief (liever?) uit aan luxegoederen, zoals stoelen en banken.

Zelf koop ik zelden stoelen of banken. De marketeers weten dat. Ze benaderen mij niet voor stoelen of banken. Ze benaderen mij om goede doelen te steunen. Daar zetten ze mooie meisjes voor in. De mooie meisjes openen hun gesprekken met onmogelijke quizvragen over windmolens en enge ziektes. Zondag vroeg een mooi meisje of ik wist wat de belangrijkste doodsoorzaak in Aleppo is. Honger, gokte ik. Het moest zijn: een chronisch tekort aan schoon drinkwater.

Het idee achter de quizvragen is waarschijnlijk dat je je bij een juist antwoord zo goed voelt dat je gezellig lid wordt van het doel in kwestie. Bij een verkeerd antwoord word je overmand door schaamte. Die schaamte kun je eenvoudig afkopen door lid te worden van het doel in kwestie.

Het idee achter de mooie meisjes hoef ik denk ik niet uit te leggen. Mijn te verschijnen boek heeft als werktitel De Witte Reiger & Of Het Middelgroot Insectenboek en het bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een verzameling van eerder verschenen stukjes, aangevuld met B-kantjes, rariteiten en wat verder ter tafel komt. Deel twee is een even tragikomische als magisch-realistische raamvertelling over een insectenrijk in de buurt van Schagen. Dit alles onder voorbehoud van rampen.