Gehackt en gebeten

Gehackt en gebeten

Het zit me niet mee. Vijf dagen geleden, tijdens het eten van een salade, beet ik tot twee keer toe oerend hard op de binnenkant van mijn onderlip, die sindsdien opgezwollen en pijn is/doet; mijn website is gehackt; de nectarines die ik eergisteren kocht zijn nog altijd te hard om te eten.

Uit deze problemen komen vragen voort. Waarom verkopen Nederlandse supermarkten onrijp fruit? Waarom worden websites gehackt? Hoe kan het dat ik eens in de zoveel miljard keer kauwen op mijn lip bijt en al die andere keren niet?

Voorheen stelde ik dit soort vragen aan mijn leraar, destijds (waar sloeg dat op?) ‘meester’ genoemd, tot we een keer een verslag moesten schrijven over onze zomervakantie en mijn vertrouwen in hem verdampte toen hij niet wist hoe je Neuvéglise schreef. Gelukkig is er tegenwoordig het internet, waarop je bijna alles kunt vinden.

(Het klopt dat de hack-vraag juist voortkomt uit het internet. Dat is prijs die we betalen. Voor niets gaat de zon op.)

Hoewel de verleiding groot is alles wat je niet weet direct op te zoeken, is het belangrijk zelf na te blijven denken. Er bestaan plekken waar internet het niet doet en daar zit je dan. Daarom probeer ik, alvorens het internet te raadplegen, telkens eerst zelf tot een antwoord te komen.

De fruitvraag:
Hypothese: het heeft met geld te maken. Alles heeft altijd met geld te maken. Rijp fruit gaat eerder rotten dan onrijp fruit en brengt grotere economische risico’s met zich mee. Vandaar onrijp fruit. De consument pikt het toch wel. Koopt het toch wel, moet ik zeggen. Ik wel althans, zo blijkt uit de aanschaf van die nectarines. Het is zo normaal dat supermarktfruit niet rijp is, dat er expliciet eetrijp fruit verkocht wordt, aangeprezen alsof het een noviteit is. ‘Ready to eat’ staat erop. Of beter: dat stond erop. Sinds kort staat er ‘ready to enjoy’. Dan liever onrijp fruit.

Antwoord van internet: ik heb het niet kunnen vinden. Wel worden tips gegeven om fruit sneller te laten rijpen. Stop het in een plastic zak met een appel erbij, zeggen ze.

De hackvraag:
Hypothese: geld. Er worden vanaf mijn site dagelijks tienduizenden e-mails verstuurd. Waarschijnlijk zijn het mails die uitnodigen tot de aankoop van seks, palmbomen of penisverlengende poeders. Dit verklaart niet waarom ze dit via mijn website doen in plaats van via zelf aangemaakte emailadressen. Als je een site kunt hacken, kun je ook zelf emailadressen aanmaken.

Antwoord van internet: geld, inderdaad. Dat van die seks en die palmbomen had ik goed geraden. Waarom ze, de hackers, niet zelf emailadressen aanmaken, kan ik niet vinden. Dat internet is zo wijs nog niet. Oplossingen worden wel gegeven, maar daar snap ik niets van. Gelukkig heeft mijn webmaster volgende week tijd om een en ander op te lossen.

De lipvraag:
Hypothese: we hebben te maken met de wet van de grote getallen. Als je een beweging maar vaak genoeg herhaalt, gaat hij vanzelf een keer fout. Misschien had de sladressing er iets mee te maken.

Antwoord van internet: ook dit kan ik niet vinden. Wel vind ik tips op de genezing te bespoedigen. Spoelen met zout water bijvoorbeeld.

Verder gaat alles goed.

Update 23-08-2016: ik ben niet meer gehackt. Hoera!