5 minuten #54 – het lampje in de douche

badkamertjeHet licht in mijn douche is kapot. Een paar dagen al en ik vergeet steeds om een nieuw lampje te kopen. Ik voel de bui al hangen. De bui dat ik het lampje nooit ga vervangen. Er is sprake van een noodoplossing. Met behulp van een verlengsnoer zet ik elke ochtend de schemerlamp in de douche. Niet ideaal, maar het werkt wel en je hoeft er niet voor naar de winkel.

De kans is groot dat ik dit jaren blijf doen. Zo zit ik in elkaar. Ik pomp ook al weet ik hoe lang elke ochtend mijn achterband op omdat die langzaam leegloopt en ik het gaatje niet kan vinden. Ik zou naar de fietsenmaker moeten, maar dat is meer moeite dan je band oppompen. Niet als je al die keren bandoppompen bij elkaar optelt, maar dat doe je niet. Blijkbaar. Dat is ook precies het probleem met rokers. Een enkel sigaretje, daar ga je niet dood aan. Aan elke dag twintig wel.

Met armoede heb je het ook. Daar schreef Esther Duflo een boek over dat ik een paar jaar geleden las. Ik was er erg van onder de indruk en ik geloofde dat alles klopte wat ze had geschreven, al weet ik niet meer precies wat dat was.

Ik was net in de sportschool. In de sauna zat een heel dikke jongen. Hij woog 120 kilo zei hij, terwijl hij vijf maanden geleden nog 85 kilo woog. Dat kwam omdat hij in het buitenland was geweest. Daar kocht hij grond en dan liet hij er huizen bouwen en die verkocht hij. Dat verkopen ging niet zo goed. Het was in het Spaanse deel van Marokko. Het was niet echt zwaar werk, ‘maar wel hoofdpijn, man.’

TOELICHTING
Dit is eigenlijk de 5 minuten van twee weken geleden. Ik was wat laks, had hem wel geschreven maar niet toegelicht, laat staan geplaatst. Vorige week gebeurde dat ook al. Daarom krijg je er nu drie op een rij, dan zijn we weer bij.

Het lampje in mijn douche is inmiddels vervangen. Dat kostte me slechts twee weken. Dat valt alleszins mee. In tegenstelling tot de 35 kilo die je in het Spaanse deel van Marokko aankomt. Dat valt vies tegen. Vijfendertig kilo. Dat zijn vijfendertig pakken melk (exclusief de pakken). Ik vind dat veel.

Het boek van Esther Duflo heet Poor Economics (in vertaling Arm & kansrijk). Trouw schreef erover. Je zou het kunnen lezen.

De douche op de foto is niet mijn douche. Die vrouw ken ik ook niet. Ik vond het gewoon een mooie foto, qua douche.