Dit stukje gaat over Elitehaver van 1 De Beste

Elitehaver 1 De BesteJe hebt toch allemaal van die meisjes die kleren aantrekken en make-up opdoen en dan foto’s van zichzelf maken en dan bizar veel geld krijgen van de makers van die kleren en make-up en al doende extreem rijk worden?

Ja, die heb je.

Nu, ik heb daar een enorme afschuw van. Groter nog is mijn jaloezie. Daarom heb ik iets nieuws bedacht. Vanaf nu ga ik schrijven over dingen die je kunt kopen, net zo lang tot fabrikanten denken dat ik een online influential ben (zo heet dat) en dan geven ze me geld om over hun shit te schrijven en dan word ik ook vet rijk. Het geld zal ik aan een goed doel geven, al moet je niet raar opkijken als ik een flink deel zelf houd, want zo ben ik dan ook wel weer.

Dit is de eerste aflevering van deze serie, die misschien jaren gaat duren en voorlopig geen naam heeft. Vandaag gaat het over Elitehaver van het huismerk van Dirk van den Broek genaamd 1 De Beste. Dat is een geniaal merk. Het logo is een badge met een lintje eraan en op de verpakking staat:

‘Gefeliciteerd! U heeft DE BESTE keuze gemaakt, want goede kwaliteit hoeft niet duur te zijn. Dit product bewijst het!’

Duur is de elitehaver inderdaad niet. 1 euro 79 voor 200 gram, dat is geen geld. Jusqu’ici tout va bien, zoals Hubert het zo mooi zei aan het einde van de film La Haine.

Maar dan de kwaliteit. Die kan ik met alle liefde van de wereld niet goed noemen. Met name de hazelnoten en de amandelen zijn wat slof. Slof is Drents, het betekent ‘niet knapperig’ terwijl hazelnoten en amandelen dat juist wel moeten zijn.

Er zit slechts 4,7% pecannoten in en die zijn juist het lekkerst. Rozijnen zijn in de meerderheid met 54%, op een gedeelde tweede plek staan de amandelen en de hazelnoten met allebei 20%. Verder zit er palmolie en sulfiet in, niet van onbesproken gedrag, maar in die discussies wil ik mij niet mengen.

De koningin
Omdat 1 De Beste Elitehaver niet superlekker is, heb je niet de neiging om voortdurend handjes noten te snoepen. Zo heb je ’s ochtends nog wat over voor door de yoghurt. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten en dat is fijn, maar als de koningin op bezoek komt zou ik toch andere noten kopen.

Met ‘koningin’ bedoel ik Beatrix. Ik weet ook wel dat zij de koningin niet meer is, maar Máxima zit nog niet helemaal in mijn systeem. Veel maakt het niet uit, het is allemaal puur hypothetisch, geen van hen zal hier ooit een voet over de drempel zetten. Ik mag weinig met het Koningshuis ophebben, het Koningshuis heeft nog veel minder op met mij.

Studentenhaver versus elitehaver
Tot een half uur geleden dacht ik dat elitehaver en studentenhaver twee verschillende dingen waren en dat in elitehaver duurdere noten zitten. Dat denk ik eigenlijk nog steeds, maar Wikipedia zegt dat het synoniemen zijn en van de meeste dingen weet Wikipedia meer dan ik dus daar vertrouw ik dan maar op.

Tot slot een waarschuwing: kleine kinderen kunnen zich verslikken in noten. Dat staat op de verpakking van 1 De Beste Elitehaver. Het suggereert dat:

  • grote kinderen niet kunnen stikken in noten
  • kleine kinderen niet kunnen stikken in rozijnen

en dat lijkt me allebei onjuist.