5 minuten #9 – Europese verkiezingen

bakfietsGeheel tegen mijn gewoonte in heb ik de berichtgeving rond de Europese verkiezingen grotendeels langs me heen laten glijden. Ik had iets anders aan mijn hoofd waarschijnlijk, al zou ik zo snel niet meer weten wat. Om niet helemaal onbeslagen ten ijs te komen, vulde ik de stemwijzer in. Zoals altijd had ik tijdens het invullen het idee dat ik rechtser ben dan ik denk en zoals altijd kwam ik vrij ver links van het midden uit. Dat wil niet zeggen dat ik links ben. Het midden is gewoon erg rechts.

Op televisie was een populair wetenschappelijk programma dat gepresenteerd werd door twee mensen, van wie ik niet uitsluit dat het Joep van Deudekom en Diederik van Vleuten waren. Er werd beweerd dat rechtse mensen gelukkiger zijn dan linkse mensen. Rechtse mensen denken namelijk enkel aan zichzelf, terwijl linkse mensen al het leed van de wereld op hun schouders dragen. Dat laatste klopt wel. Ik ben nogal begaan met de medemens, wat ertoe leidt dat ik vage bekenden help met verhuizen en tegen mijn zin de liefde bedrijf. In beide gevallen is er meestal een kater in het spel.

Het lijkt me een aardig experiment om eens te kijken op welke partij ik zou moeten stemmen als ik enkel aan mezelf denk. Hier volgt een lijst met dingen waar ik me aan stoor:

  • Gemotoriseerde voertuigen binnen de ring van Amsterdam
  • Bakfietsen in het algemeen
  • De muziek die in supermarkten en in de kleedkamer van de sportschool gedraaid wordt
  • Muizen
  • Muggen
  • Katers
  • Dat Jett Rebel dat hele kutnummer van Prince mocht spelen bij DWDD, terwijl andere artiesten altijd maar een minuut krijgen
  • Mensen die zich openlijk ergeren aan andere dan bovenstaande punten

Geen van bovenstaande punten kwam aan bod in de stemwijzer. Het wordt het dus maar weer gewoon GroenLinks.

TOELICHTING
Het had niet veel gescheeld of ik zou helemaal niet gaan stemmen. Het is dat mijn moeder me eraan herinnerde toen ik haar belde. Ik reed vanmiddag nota bene nog langs een bord met verkiezingsposters. Het enige wat me daarvan bijbleef was een affiche met de tekst ‘Jezus Leeft – Nu uit de EU’. Ik deed mijn best, maar ik zag het verband niet.

Voor wie het iets kan schelen: het populair wetenschappelijke televisieprogramma heet Factcheckers. Joep van Deudekom presenteert dat inderdaad, Diederik van Vleuten heeft er niets mee te maken.

Het woordje ‘katers’ in de opsomming kan twee dingen betekenen. Ik doelde op brakheid, maar katten reken ik ook goed. Wil je me een plezier doen, geef me dan nooit een kat voor mijn verjaardag.

Zouden er mensen bestaan die een grotere hekel hebben aan Marokkanen dan aan muggen? Veel kunnen dat er niet zijn. En toch is de PVV een vrij grote partij en de anti-muggenpartij niet. Die bestaat niet eens. In wat voor land leven wij?

In een alleraardigst land. Laten we wel wezen.

Dit was aflevering 8 uit de serie ‘5 minuten’. Dat zijn stukjes die getikt zijn in 5 minuten. Waarom? Ach.