5 minuten #10 – Een regenbroek van de Bristol

marius lacatusAls je wint heb je vrienden. En fans, vooral fans. Logisch. Je bent de beste, dat is mooi om te zien, en dus gaan mensen van je houden. Bovendien straalt de winst van een idool af op de fan. Dat geeft een fijn gevoel en dus kun maar je het beste voor de beste zijn.

In de Tour de France van vorig jaar heb ik erg genoten van Chris Froome, toen die zijn concurrentie er met onmenselijke overmacht af fietste. Toch, zou ik dit jaar een tourwinnaar mogen kiezen, ik koos voor een type als Amets Txurruka. Die man doet toch ook zijn best?

Misschien is het mijn rode bloed. (Mijn grootvader was een socialist). Het zat er hoe dan ook al vroeg in. Als we gingen voetballen waren mijn vriendjes Dennis Bergkamp en Romario en ik was Marius Lacatus.

In die hoedanigheid, als liefhebber van de underdog, besloot ik een regenbroek te kopen bij de Bristol. Daarom, en omdat het er goedkoop is. Niet een winkel die bekendstaat om zijn kwaliteit, maar met een regenbroek kan weinig misgaan. Misschien zijn kleur en model niet in de mode. Nou en. Trends veranderen waar je bijstaat en voor je het weet ben je hartstikke hip met je Bristol-broek.

De broek, je voelt hem al aankomen, deed niet wat-ie moest doen. Een beetje spatwater lukte nog wel. Toen het harder begon te regenen trok het water erdoorheen. De les die je hieruit kunt leren is een heel concrete: koop je regenbroek niet bij de Bristol.

TOELICHTING
Ik was van plan iets te schrijven over de Champions League-finale tussen Real Madrid en Atlético Madrid. Iemand vertelde dat er bij Real een speler op het veld stond die meer gekost had dan het hele elftal van Atlético. Hij vond het daarom jammer dat Real won en ik ook, maar waarom eigenlijk?

Uiteindelijk ging het dus over regenbroeken. Het kan raar lopen in het leven en in vijf minuten ook.

Ik was aanvankelijk een beetje huiverig om mijn broek bij de Bristol te kopen. Hij zou best eens gemaakt kunnen zijn in een van die aftandse fabrieken in Bangladesh die af en toe instorten. Een voordeel is dan weer dat ze in Bangladesh, gezien het klimaat, het belang van een degelijke regenbroek zullen inzien.

De vraag is of andere ketens betrouwbaarder zijn. Floortje Dessing schijnt een winkel te hebben met ‘goede’ kleding, maar er zijn grenzen. Heel Bangladesh mag instorten, mij krijg je niet in een broek van Floortje Dessing.

Vijf minuten is een rubriek vol stukjes die geschreven zijn in vijf minuten. Dit was nummer 10. Vijftig minuten dus, het schiet op.