In Spanje #4 - Semana Santa

In Spanje #4 – Semana Santa

Bij De Vakantieman had je een item waarbij strandtoeristen op de landkaart moesten aanwijzen waar ze waren. Degenen die het niet wisten werden op RTL4 voor de hele natie voor schut gezet. Terwijl de natie helemaal geen recht van spreken had, omdat ze naar De Vakantieman op RTL4 keek.

Ik keek zelf ook. Mijn excuus is dat ik jong was, dat je toen nog geen internet had en dat ik in een dorp woonde waar niet veel gebeurde. Ik keek trouwens niet bewust. Ik zapte er toevallig langs en bleef dan hangen omdat ik me erbij neer had gelegd dat er niets beters te halen was.

In de week voor Pasen ben ik in Spanje. Het is hier Semana Santa. Ik had daar wel eens van gehoord, maar ik had geen idee wat het was. Ook best dom. Het is heel groot. Het komt erop neer dat verklede mensen in optochten door de stad trekken. Een beetje zoals met carnaval, alleen heeft elke herremenie zijn eigen optocht. Het gaat de hele week door. De mensen dragen puntmutsen en kaarsen die niet gemakkelijk doven. Langs de kant van de weg staan kinderen met stenen of plastic flesjes, waarop de mensen met puntmutsen kaarsvet laten druppelen. Er is een fanfare en een hemelbed waarop een etalagepop in de vorm van Jezus staat. Het bed wordt gedragen door sterke mannen.

Op één bed werd het laatste avondmaal uitgebeeld. Het leek op een bierfiets. In Amsterdam zouden we het strontvervelend vinden, een week lang parades. Dat je elke keer moet wachten terwijl je onderweg bent naar iets dat zogenaamd belangrijk of leuk is. Hier klaagt men niet. Iedereen blijft staan kijken en wordt er geapplaudisseerd als het hemelbed wordt neergezet en weer opgetild. Sommigen raken het bed aan en slaan dan een kruisje. De muziek is mooi en meestal vrolijk. Toch is het geheel beangstigend. Dat komt door de Ku Klux Klan-associatie. Die hebben ook puntmutsen. Zonde dat zo’n stelletje gekken het verpest voor de rest. Dat zie je vaker bij religies, vooral bij de islam en voetbal.

Mocht ik nog eens naar Spanje gaan, dan niet tijdens Semana Santa. Er zijn weinig concerten en alle studenten zijn zitten bij hun ouders. Antonio Banderas vindt het geweldig. Die gaat elk jaar naar Málaga om te kijken. Ik heb hem niet gezien. Of wel, ik zou hem niet herkennen. Hij mij ook niet.

Morgen deel 5. Moet ik toch weten?